Biery’s Bridge

Designers: Dana Bacher and Jill Jarrett

Our clients didn’t like anything about their small, dark, crowded and outdated kitchen. They wanted to create a large open concept including the family and dining rooms. Although their children were off working or away at college, the family loved being together. They wanted to make sure that when everyone was home, there would be wide, open spaces with room to accommodate this big, happy (and growing) family. Our goal was to make sure any changes we made would add to the home’s charm and timeless appeal. We sought to embrace elements we admired including the large, brick fireplace in the family room and the pretty window over the kitchen sink. With those elements to inspire us, we got to work.

We knocked down three of the existing walls that separated the kitchen, family and dining rooms allowing natural light to flood the entire area. In the kitchen, our homeowners opted for a slide-in range with a downdraft to keep everything as open as possible. We added counter seating on the other side of the range so family members could gather and chat while others were cooking. Oil-rubbed sconces flanking the lovely, little window made it the focal point of the design and the 2 x 4 subway backsplash tile provided a nice finishing touch. Corbels on an adjacent cabinet and turned legs on the sink cabinet were added to further inspire charm. A wall-to-counter cabinet with pocketing doors concealed a toaster and other items to keep the counter tidy. Because a supporting wall was removed when the space was enlarged, we knew a beam and post would be factored into the design. We contracted a local artisan to wrap them in reclaimed white oak providing warmth and texture to the area.

Our homeowner wanted to make sure the dining room area could accommodate a large table to host family gatherings. We also installed in the dining space a built-in buffet cabinet that included a walnut top, a valance at the toe, wine bottle storage, and glass cabinets to showcase treasures. We wanted the cabinet to look like a piece of furniture that had been in the family for years.

Our clients also wanted us to freshen up their old and tired powder room. We removed the old vanity and dated top and added an overhead light as well as new sconces to make the bathroom brighter. With such a small space, the depth of the vanity was a challenge. We opted to use wall faucets to free up counter space and selected a rich, grey wallpaper for drama. The beaded mirror and wall sconces featuring a crystal stem made the room sparkle. A lovely family now has a large, bright space to gather and build memories. We wish them many years of happy times in their newly, remodeled home.