Saucon Valley Carriage House

Our team is always happy to be brought into a project as early as possible. In this case, we were able to begin working with the client, architect and builder far in advance of breaking ground. This allowed us to collaborate for the best possible outcome for the client in terms of functionality, flow and aesthetics. To make things even better, our client, a close friend, also happened to be the builder. So, he came to the table with a wealth of knowledge and excellent ideas for making big changes to the original floor plans. The kitchen was flip-flopped from the back of the home to the front, creating more space for the principal suite and a quaint cocktail lounge. The family room expanded into an area planned for a deck and a patio was added to make up for the lost outdoor space. An additional bedroom and adjacent bath were added by taking space from an oversized garage.

After these changes were in place, we got to work designing the details of the interiors. A fresh, industrial, and inviting vibe was the goal. The kitchen and bar area were our first areas of attention. The L-shaped kitchen layout provides an efficient workspace. Transitional cabinetry in graphite grey creates the mood. Custom metal shelving, stainless appliances, a statement domed light fixture and classic subway tile hit the mark for the industrial feel. White marbled quartz was used for the counter tops. Horizontal v-groove accents on the island casually invite. Natural light streams through the large window.

A handy bar with easy access to the dining and cocktail areas was created adjacent to the kitchen. Additional refrigeration was incorporated under the counter top, along with a second sink and floating shelf for easy access to all the necessities for imbibing. A beautiful hutch nearby allows for overflow pantry storage and buffet space while tying in the v-groove detail in its backsplash.

The bathrooms share a common theme, each with their own personality. Timeless materials were used, including mahogany cabinetry with a warm stain and glaze, marble-mimicking tile with black accent tile and chrome fixtures. A charming dresser with floating shelves above was tucked into a nook in one of the guest baths. The light fixtures give the industrial pop.

The guest bedroom boasts a lovely and functional built-in featuring a television, custom dresser and armoire for hanging items while visiting. The cabinetry incorporates the doorway giving a more private, inviting feel to the space. A similar dresser built-in under a window was added to the other guest room. A window nook in the principal bedroom became the perfect place for a custom desk that doubles as a make-up area. Classic wainscotting was designed for the foyer walls and woven wallpaper with star light fixtures decorate the ceiling. Natural slate in a Versailles pattern graces the floor. A barn door adds character and privacy to the laundry room. A stunning light fixture is the icing on the cake for the foyer space.

The advantage of time and our client’s expertise allowed for extra thoughtful design and planning. The blessing of a longtime friendship made working on this project fun and meaningful!