Wilberry Manor

Nestled in a stunning Saucon Valley neighborhood, this manor home was ready for a major overhaul. We were initially brought in by the contractor and Lisa Abdalla Interiors to offer cabinetry ideas for the master bath, powder room and kids’ baths. Little did we know that a new kitchen was also in the works, our favorite room to get our hands on! While the bathrooms really just needed a refresh, the kitchen was much more open to the imagination. We began our process by surveying the client, measuring the space then hitting our design software. To our surprise, we were able to lay out six different floor plans that all worked in their own unique ways. Since we had three full walls to work with, we were able to shuffle around the cooking area, pantry and appliances in different configurations, while simultaneously tweaking the island design and seating options. After collaborating within our design firm, we were able to narrow down the plans to the very best three. From there, we met with the client to gather their thoughts. Within no time, we were able to bring all three plans together into one master layout that situated the pantry and rangetop on one wall, with the refrigerator, freezer and double ovens on the wall parallel. For ease of prep and clean up, we placed the main sink on the island, opposite the cooking area. A smaller prep sink felt at home underneath the window to the right of the rangetop. We designed a large window seat on the wall perpendicular, perfect for having a cup of tea, enjoying a book or waiting for the kids to come off of the bus. The client wished for conversational seating on the island, which we were able to achieve by drawing up an L-shaped overhang large enough for four to five chairs. The bar area was refreshed with more storage, new appliances and a beautiful Grothouse Peruvian walnut countertop.

When it came to finishes, the clients wished to transform all areas of the home into a fresh, modern and bright oasis. In the kitchen, we selected a grey and white quartz countertop that paired nicely with our favorite white cabinet color, Benjamin Moore Decorator’s White. Sophisticated polished nickel plumbing fixtures, lighting and hardware blended flawlessly. A grey glass backsplash put a wrap on this refreshed, contemporary kitchen. The old tile floors were removed, making way for continuous hardwood flooring as to not separate the open floor concept. While looks go a long way, we can all agree it’s also about what’s inside. Internal cabinet accessories can be found throughout the kitchen and bar, such as a Le Mans pot and pan storage pullout system, a custom paper towel holder, wine storage pull out, a lazy susan, large roll outs and custom utensil dividers.

Circling back to the bathrooms, we began in the powder room by collaborating with Lisa Abdalla to select a dark stained rift cut white oak vanity with functional top drawers to the left and right of the sink. The master bath took on a similar shade of stain, however due to the significant amount of cabinetry, we moved towards a lighter grey stain on walnut to keep the room from feeling too dark. In the kids’ baths, we used the same Decorator’s White finish as in the kitchen to keep a neutral, timeless feel. By the end of the renovation, all were pleased with the cohesiveness of the rooms, the elegance of the finishes and the added functionality for the family.

Awards: LVBA Award Winner, 2020